tisdag 10 mars 2009

Naturligt urval

Survival of the fittest - De bäst anpassade överlever

Det handlar om vem som får para sig och föra sina gener vidare till nästa generation. Detta gäller både växter och djur. Både växter och hur får mer avkomma än vad som kan överleva. Vilka överlever? Vi tar ett förenklat exempel som handlar om limpdjur (som jag har hittat på).

På bilden här nedanför ser vi en flock välmående, växtätande limpdjur. Alla tillhör arten limpdjur, men alla individer har sina egna, unika egenskaper. De har gott om mat och nästan inga problem med rovdjur. De förökar sig och blir fler och fler. Till slut är de så många att maten inte räcker till alla. Limpdjuren ger sig då av för att leta efter mat.



De hittar mat på ett berg, problemet är bara att det är mycket kallare på berget. De limpdjur som har tunn päls dör och de som är lurviga överlever:


Vilka får para sig? Jo, de lurviga överlevarna så klart. De lurviga parar sig och får lurviga ungar som i sin tur klarar kylan, överlever och parar sig och så vidare.

I det här exemplet var det limpdjuren med lurvig päls som var bäst anpassade. Man kan ju också tänka sig att limpdjuren vandrat åt ett annat håll och hittat mat på en äng. Där fann de mat, men där lurade också rovdjur. Då hade de snabbaste och mest uppmärksamma limpdjuren klarat sig bäst och sedan fått para sig och föra sina gener vidare.

I din biologibok på sidan 386 finns ett klassiskt exempel på naturligt urval som handlar om björkmätare i England. Läs det!

Björkmätare

Björkmätare

Inga kommentarer: