söndag 22 mars 2009

Genomgång: Artbildning

Artbildning = När nya arter uppstår från en art som redan finns.

Det kan vara bra att repetera detta innan vi går vidare:

Art
= Individer som
kan fortplanta sig och få fertil avkomma tillhör samma art.
Fertil = kunna fortplanta sig.
Population= En grupp individer av en art. (En population kan vara mer eller mindre isolerad från andra grupper (populationer)).

Ett exempel:
Om en småfågelspopulation delas upp i två eller flera grupper och grupperna hamnar i olika miljöer kan de utvecklas till olika arter med tiden (om de är isolerade från varandra så att de inte parar sig med varandra). En bergskedja, hav och öknar kan fungera som barriärer.
Tänk dig att de olika småfågelsgrupperna hamnar i olika miljöer med olika selektionstryck. En fågelgrupp kanske hamnar på ett ställe där fröskalen är extra hårda. Då kommer de fåglar som har kraftigast näbb att överleva och fortplanta sig och med tiden kommer gruppen att bestå av tjocknäbbade individer som skiljer sig en hel del från ursprungsarten. När riktigt lång tid har förflutit kan de bli så olika ursprungsarten att de inte längre kan få fertil avkomma, de har då blivit olika arter. En annan fågelgruppkanske hamnar på ett ställe där det finns rovdjur, då kommer de snabbaste fåglarna att överleva och fortplanta sig och så vidare... Ytterligare en annan grupp kanske slår sig ned på ett sumpigt och blött ställe och då kanske de fåglar som har långa ben eller breda fötter gynnas..
Jag förklarade inte ordet selektionstryck, men det kanske framgår av texten lite grann. Hårda skal, rovdjur och våtmark är exempel på selektionstryck, det vill säga olika faktorer i miljön som påverkar hur en art utvecklas.


Apropå småfåglar, här är en bi
ld på en av mina absoluta favoriter, gärdsmygen:


Visst ser den kul ut?

Inga kommentarer: