måndag 2 mars 2009

Evolutionskursen är igång!

Ja, egentligen är kursens namn lite missvisande eftersom vi börjar från början, med Big Bang och jordens uppkomst. Men jag gillar inte otympliga kursnamn och eftersom kursens tyngdpunkt kommer att ligga på evolutionen så kursen får heta det.

Idag har vi sett två filmer om Big Bang. Först en kort på cirka 12 minuter som förklarade det hela enkelt och tja... kanske lite barnsligt men jag tyckte att den passade bra som introduktion och uppvärmning inför den andra, längre filmen som var mycket mer svårsmält.


Den stora smällen

Lite fakta om Big Bang, som jag kopierat från en trevlig sajt som heter rymdportalen.com:

Enligt teorin om Big Bang skapades vårt universum för ca 12-15 miljarder år sedan ur ett mycket kompakt och energirikt tillstånd, en så kallad singularitet. Denna del av teorin om Big Bang har av många forskare ansetts ha stora brister. Den engelske fysikern Stephen Hawking har visat på en möjlighet att det inte behöver ha rått en singularitet innan Big Bang.


Stephen Hawking


Enligt Hawkings hypotes ska istället tiden och rummet ha varit hopflätade och bildat en slags avrundad geometri. En liknelse kan låta sig göras om man låter jordens breddgrader symbolisera tiden och jordens längdgrader får symbolisera rummet. Det finns då en punkt (nordpolen) där man inte kommer längre norr ut, men någon kant finns inte.

Big Bang-modellen är fortfarande omtvistad. Det finns dock starka observationer som styrker den. De främsta är:

  • Rödförskjutningen. Avlägsna galaxer sänder ett ljusspektra förskjutet mot den röda delen, vilket tolkas som att universum expanderas.
  • Bakgrundsstrålningen. Från varje riktning i universum finns en värmestrålning som inte varierar mer än en del på tiotusen från en riktning till en annan. Denna strålning antas härröra från Big bang.
  • Materiefördelningen. Väte och helium kan inte produceras i stjärnorna på något sätt så att ämnena blir så väl utspridda och vanliga som de enligt alla observationer är.
Avslutningsvis vill jag bara säga: Välkomna tillbaka efter lovet! Det var kul att se er igen.

Inga kommentarer: