fredag 13 mars 2009

Kursens upplägg och Människans utveckling

Kursens upplägg
Upplägget på den här kursen kan verka en aning förvirrat och rörigt, därför tänkte jag förklara lite hur vi arbetar. Eleverna ska tillverka ett häfte som ska handla om evolutionen. Det ska innehålla texter, arbetsblad och anteckningar från genomgångar. Varefter eleven skrivit en text eller avslutat ett arbetsblad kryssar han/hon för det på en lista. På så sätt ser man tydligt att arbetet fortskrider framåt, och hur mycket man har kvar att göra. På lektionerna tittar vi på film för att förstå och för att få inspiration till skrivandet. Vi pratar och diskuterar lite efter varje film. Vi arbetar också med arbetsbladen på lektionstid. Jag har också gått igenom ett och annat. Lite tid har också funnits för att skriva texterna. Verkar det fortfarande rörigt? I så fall läs instruktionerna här. Men var finns arbetsbladen? Jo, de finns på diskbänken i sal 6. Bara att hämta dem man vill ha. Jag kan inte lägga upp dem på Åsas no eftersom jag inte tillverkat dem själv (förutom korsorden då ).

Människans utveckling






Människosläktets tidiga utveckling skedde i Afrika. Alla fossil från vår utvecklingsgren från för 7 miljoner år sedan till för 2 miljoner år sedan som hittats levde i Afrika. Någon gång för knappt 2 miljoner år sedan började dock människoliknande varelser av släktet Homo sprida sig i världen, och befolkade ganska snabbt stora delar av Asien och Europa, ända bort till Indonesien och Kina.
(från Wikipedia)

Om du vill lära dig mer om människans utveckling på ett enkelt och kul sätt kan du ta en titt här.
Vi såg en film om människans tidiga utveckling, den var välgjord och man fick en glimt av det hårda liv som de tidiga människorna levde.


Så här beskriver utbildningsradian filmen vi så om människans utveckling:
Homo Sapiens 1 - Våra förfäders ankomst

För åtta miljoner år sedan kallnade jorden och enorma istäcken bredde ut sig över Europa och Asien. De stora kvarvarande aporna på den afrikanska savannen uppfann ett nytt sätt att ta sig fram; de började gå upprätt. Nästa ras som befolkade Afrika var Homo Habilis - den händiga människan. Habilis blev med tiden Homo Erectus, en art som upptäckte elden och gav sig ut för att erövra världen. De kom att bilda basen för den utveckling som skulle komma att bli vår egen art.

Inga kommentarer: