fredag 6 mars 2009

Evolutionshäftet och fossil

Evolutionshäftet
Innan sportlovet bestämde vi att vi inte skulle ha prov på den här kursen, utan i stället skulle alla lämna in ett häfte som handlar om evolutionen. Anvisningar och instruktioner till hur häftet ska utformas har jag mejlat ut till er. Senare kanske jag lägger ut det på Åsas no-sajten.

Vi har hunnit med att arbeta med några av arbetsbladen som ska ingå i häftet, nämligen
  • Jorden och livets utveckling
  • Jordens utveckling
  • Olika fossil
  • Fossil.
Redan fyra kryss på listan! (förutom de två filmkryssen)

Fossil
Från Wikipedia:
" Fossil är förstenade växter eller djur. De äldsta fossilen på jorden är ca 3,8 miljarder år och är lämningar efter bakterier, som levde under jordens barndom. För att kunna avgöra hur gammalt ett fossil är kan man ta hjälp av berggrunden eller mätningar av radioaktivt sönderfall. Genom att studera fossil från olika tidsåldrar kan man bland annat förstå tidigare ekosystem på jorden och klimatets påverkan på växter och djur. De som arbetar med fossil kallas för paleontologer."

Vi tittade på några av fossilen som finns i skolans fossilsamling:


Fossil ormbunke.


Sjölilja. Sjöliljan ser ut som en växt, men det är faktiskt ett djur. För 500 miljoner år sedan fanns det gott om olika arter av sjöliljor i haven. De flesta av de utdöda arterna var fastsittande. De viftar in lättsmält mat, det vill säga plankton och dött organiskt material, med de långa armarna.


Två trilobiter och en ortoceratit.
Trilobiter är utdöda. De räknas till leddjuren, liksom insekter och kräftdjur. En del trilobiter kröp omkring på havsbotten medan andra kunde simma.
Även ortoceratiterna är utdöda. De är släkt med dagens bläckfiskar. På bilden här nedanför ser du en modell av en ortoceratit:


Ortoceratit - bläckfisk med strut på huvudet.



Ammonit, en annan utdöd bläckfisk.

Inga kommentarer: