onsdag 12 november 2008

Träningsuppgifter inför nationella no-provet

Här är uppgifterna som eleverna arbetade med i smågrupper i dag. Vid första anblicken kanske uppgifterna verkar ganska lätta, men det krävs att man verkligen kan motivera sitt svar. Till exempel räcker det inte med att svara att kläderna isolerar bra och förklara vad som menas med bra isolering på fråga 4.


1. I Paris finns det 300 meter höga Eiffeltornet. I själva verket är det inte exakt 300 meter, utan dess höjd varierar under ett år med cirka 15 cm. Förklara varför höjden ändrar sig så pass mycket.





2.En dag töar det. Överallt ligger det våt kramsnö. Några elever kramar en snöboll. Sedan sticker de en termometer i snöbollen. Den visar 0 grader C. Under fem minuter håller de i tur och ordning snöbollen i sina varma händer. Vad visar termometern i snöbollen efter fem minuter?

• mer än 0 grader C (plusgrader)
• lika med 0 grader C
• mindre än 0 grader C (minusgrader)

Förklara hur du tänkte.







3. En elektrisk koppling innehåller ett batteri och tre glödlampor. Alla glödlampor lyser. Då en av lamporna skruvas ur slocknar en av de två övriga lamporna. Rita ett kopplingsschema som fungerar på detta sätt.



4. Antoinetta är på Antarktis. Där är temperaturen –33° C i dag. Hur kommer det sig att hennes kroppstemperatur ändå är 37° C?





5. Här nedanför ser du två likadana fönster. Det vänstra fönstret har träffats av en sten som någon kastat. (Tyvärr syns inte sprickorna i fönstret på den här bilden) Det andra fönstret har träffats av en tennisboll (med samma vikt och hastighet som stenen) men det blev ingen spricka i det fönstret.




Varför orsakar stenens träff en spricka i fönstret, men inte tennisbollens träff?

Inga kommentarer: