torsdag 13 november 2008

Introduktion, Arv och miljö och Grundläggande begrepp

Introduktion
Vad är genetik ?

Från Wikipedia:
Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur arvsmassan är uppbyggd och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen.

Det låter lite torrt kanske, men jag lovar, det är det inte. (Som ni märkte i dag). Kursen kommer också att handla om genteknik, genetiska sjukdomar, etiska frågor och växt-och djurförädling.

Arv och miljö
I dag diskuterade vi vilka egenskaper man kan ärva från sina föräldrar och vilka egenskaper som påverkas av uppväxtmiljön. Man ärver hår- och ögonfärg men inte solbränna och vältränade muskler. Däremellan finns en stor gråzon, många egenskaper beror på både arv och miljö. Man kan ju ha medfödd talang eller fallenhet för något, till exempel att sjunga, men om man aldring för möjlighet att träna på det kommer man inte att bli så bra på att sjunga (som man hade kunnat bli med lite träning).

Grundläggande begrepp
Vi gick igenom nya begrepp och repeterade gamla:
  • cell
  • cellkärna
  • kromosomer
  • könskromosomer
  • DNA-molekyl
  • gen

Kromosomerna med DNA-molekylerna finns i cellkärnan i alla celler. En gen är en bit av en DNA-molekyl. DNA-molekylen liknar en spiralvriden stege med stegpinnarna AT, TA, CG och GC. Stegpinnarna bildar tillsammans "meningar" som kallas arvsanlag eller gener.


Människor har 23 kromosompar (46 kromosomer). Det 23:e paret är könskromosomerna. På bilden ser vi att kromosomerna i det 23:e paret betecknas X och Y. Kommer dessa kromosomer från en man eller en kvinna? Ja, det stämmer, kombinationen XY betyder man (och XX betyder kvinna.)

Inga kommentarer: