onsdag 12 november 2008

Träning inför nationella no-prov

I dag började vi att träna för nationella provet i no. Det kommer att finnas prov i fysik, kemi och biologi men varje skola får bara göra ett av proven. Det kommer att bli spännande att se vilket prov de skickar till oss. Vilket hoppas du på? Jag hoppas att vi får göra fysikprovet, men vi får se. Det blir nog bra hur som helst.

Det är svårt att lägga upp träningen inför ett nationellt prov i no eftersom det aldrig tidigare givits något. Det finns inga ledtrådar att följa. Skolverkets kursplaner är ju väldigt allmänt skrivna, så där får man inte heller särskilt mycket hjälp. Jag har i alla fall sammanställt lite olika uppgifter som jag har samlat in från olika håll, *TIMSS är en källa.

Eleverna arbetade i grupper om fyra med fem olika fysikuppgifter. Uppgifterna handlade om värme, ellära och energi. Eleverna diskuterade uppgifterna tillsammans och en sekreterare skrev ned svaren. Vid lektionens slut fick grupperna berätta hur de löst uppgifterna och vi redde ut en och annan trasslig tanke. Det gick bra.


*TIMSS är studier av elevers kunskaper i matematik och naturkunskap som organiseras av IEA (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement), en internationell organisation som genomför studier för att jämföra länders skolsystem.

Inga kommentarer: