tisdag 4 november 2008

Repetition och Formler för jonföreningar

Repetition: När atomer blir joner
  • En del atomer tar upp elektroner när de bildar joner. Dessa joner blir negativt laddade.
  • Andra atomer avger elektroner när de bildar joner. Dessa joner blir positivt laddade.
  • Elektronerna strävar alltid efter att det ska finnas åtta elektroner i yttersta skalet. Ibland tas elektroner upp för att det ska bli åtta i yttersta skalet och ibland avges elektroner för att det ska bli åtta i yttersta skalet.
  • Grundämnen med en, två eller tre elektroner i sitt yttersta skal bildar joner genom att avge dessa elektroner. Då bildas positiva joner.
  • Grundämnen med fem, sex eller sju elektroner i yttersta skalet bildar joner genom att ta upp så många elektroner som krävs för att det ska bli åtta i yttersta skalet. Då bildas negativa joner.



Slå upp din kemibok på sidan 40 och titta.


Ämnena i grupp 1, väte, litium, natrium, kalium, osv har en elektron i yttersta skalet. Den avger de gärna och då bildas en jon med laddningen +1.
Ämnena i grupp 2, beryllium, magnesium, kalcium, strontium, barium osv har två elektroner i yttersta skalet. Dessa avger de gärna och då bildas en jon med laddningen +2.

Ämnena i grupp 6, syre, svavel, selen osv har sex elektroner i yttersta skalet. De tar gärna upp två elektroner och bildar joner med laddningen 2-.

Ämnena i grupp 7, fluor, klor, brom, jod osv har sju elektroner i yttersta skalet. De tar gärna upp en elektron och bildar joner med laddningen -1.

Ämnena i grupp 8, neon, argon, krypton osv har åtta elektroner i yttersta skalet. De reagerar därför inte gärna.

Formler för salter
Ta fram ditt häfte, som ser ut så här:



I ett tidigare inlägg här på bloggen har jag lagt upp en liten film som visar hur det går till när natrium reagerar med klorgas. Titta gärna på den igen. Vid reaktionen bildas ett salt, natriumklorid, NaCl. Det är vanligt hushållssalt som man har på popcornen.

Före reaktionen:

Natriumatom, Na ..........Kloratom, Cl
K L M ..............................K L M
2 8 1 .................................2 8 7

Natrium har en elektron i yttersta skalet. Den elektronen avger natrium gärna. När det är gjort har natrium åtta elektroner i yttersta skalet, vilket den strävar efter.
Klor har sju elektroner i yttersta skalet. Kloratomen tar gärna upp en elektron för att få åtta elektroner i yttersta skalet.

Som ni ser kompletterar dessa ämnen varndra väl. Båda strävar efter att få åtta elektroner i yttersta skalet. Natrium uppnår det målet genom att avge en elektron. Klor uppnår målet genom att ta upp en elektron. Alltså flyttas elektronen från natriumatomen till kloratomen. Båda får på så sätt åtta elektroner i yttersta skalet och och båda är nöjda. En natriumjon, Na+ och en kloridjon, Cl- har bildats.
Efter reaktionen:
Natriumjon, Na+.......Kloridjon, Cl -
K L M .........................K L M
2 8 1 ............................2 8 7
Vi gick igenom detta noggrant på lektionen. Jag tror att det bästa är att läsa igenom häftet.
Det roligaste sparade vi till sist:

Formler

I en jonförening skriver man alltid den positiva jonen först.

Inga kommentarer: