lördag 18 april 2009

Träning till nationella provet

Den här veckan har vi ägnat oss åt att öva och repetera inför det nationella provet i fysik.

Här kan du läsa en kort sammanfattning av det som vi har repeterat om elektricitet:

  • Statisk elektricitet
Vi såg en kort film på 12 minuter om statisk elektricitet, sedan pratade vi lite om det. Det är inte speciellt komplicerat. Efter filmen gjorde vi ett prov om elektricitet för skolår 7. Det var bra repetition, det är två årsedan vi läste om detta.
  • Seriekoppling

Lamporna i den här kretsen är lika dana.
Om en lampa går sönder bryts kretsen och ingen kommer att lysa.
Strömmen är lika stor på alla ställen i en seriekoppling.

Om batteriets spänning är 3V kommer spänningen över den första lampan att vara 1,5 V och över den andra kommer det också att ligga 1,5V.


  • Parallellkoppling
    Lamporna i den här kretsen är lika dana.
    Batteriets spänning är 3V.
    Om en lampa går sönder kommer den andra att fortsätta att lysa med lika stor styrka som innan avbrottet.
    Spänningen är 3V för båda lamporna. Strömmen kommer att dela upp sig, hälften av strömmen kommer att gå genom den ena lampan och hälften genom den andra (eftersom lamporna är likadana och har samma motstånd).



    Om jag skruvar ur den ena lampan, kommer den andra att förtsätta att lysa lika starkt.

    • Kopplingsscheman och verkliga kopplingar
    Vi tittade på olika kopplingsscheman och kopplingar i verkligheten och funderade på vilka lampor som lyser starkt och svagt i olika kopplingar och hur det är med strömstyrkan på olika ställen. Det är ganska trevligt att klura på sådana problem.

    Lampan i mitten får 3V och lyser starkt. De två översta får dela på 3V, och får därför bara 1,5 V var och lyser därför svagare. Vad händer om man skuvar ur en av de översta lamporna? Vad händer om man kortsluter lampan i mitten? Ja, sådana frågor har vi funderat på och sedan har vi provat om vi hade rätt.
    • Kortslutning
    • Att mäta spänning och ström i en krets


    Enheten för ström är ampere, A.
    Enheten för spänning är volt, V.
    Amperemetern måste kopplas i serie, så att strömmen går igenom den. Då kan amperemetern känna av hur många laddningar per sekund som passerar.

    Voltmetern måste kopplas parallellt över en komponent (till exempel en lampa eller ett motstånd) så att man ser hur mycket spänning som ligger över den.

    • Elpussel
    Nationella provet kommer att ha en laborativ del så därför tränade vi på att fundera ut hur man lägger upp ett experiment och genomför det.
    Tjejerna i 9c hjälpte mig att tillverka elpussel.

    Pilligt




    Så här såg de ut:



    Metallknopparna är ihopkopplade med sladdar. Första frågan är: Vilka knoppar sitter ihop? Det är kanske flera som sitter ihop? Några kanske inte sitter ihop alls? Andra frågan är: Hur ska man göra för att ta reda på vilka knoppar som sitter i hop? Vilken utrustning behöver vi? Sedan är det bara att sätta igång och prova!

    De flesta grupperna kom på hur man skulle göra efter en liten stunds funderande.

    Inga kommentarer: