måndag 27 april 2009

Gruppuppgift: Ön

Det här är en uppgift som jag tycker om, men många elever tyckte att den var svår. De blev frustrerade och slet sitt hår (något överdrivet). Det gäller att bara ta det lugnt, ta en sak i taget och låta hjärnan jobba utan restriktioner. Nåja, till att börja med kan man göra så, sedan lär man sortera bland idéerna och fundera på vilka som är realistiska, genomförbara och vettiga. Så här är upplägget:




Ön_____________________________ (hitta på ett namn)



Ön_____________________ ligger i Stilla Oceanen och många mil från land. Du är medlem i en vetenskaplig forskargrupp som planerar att studera ön under fem år. Du är den expert som fått till uppgift att försörja gruppen med all den energi som den behöver. Ön har:

· Ingen olja, kol eller naturgas

· Heta dagar, men kyliga nätter

· Starka vindar från sydväst

· Berg med snabbrinnande vatten

· Skogar

· Varma källor



På nästa sida hittar du en karta över ön.


Besvara följande frågor. Motivera dina svar.

1. Gruppen behöver fyra träbyggnader och ett laboratorium. Beskriv två sätt som byggnaderna kan värmas upp på.

2. Beskriv en varmvattenkälla för byggnaderna.

3. Beskriv två möjliga sätt att få värme till matlagning.

4. Hur kan du få den el som behövs till maskinerna.

5. Gruppen kommer att ha medicin och kemikalier som måste hållas kalla hela tiden. Hur kan du försäkra dig om att elförsörjningen till kylskåpen kan fungera utan avbrott?

6. Vilken naturresurs på ön bör man omsorgsfullt bevara?

7. Markera på kartan var du planerar att placera byggnaderna. Markera också var de olika installationerna för energiomvandling kommer att ligga, och visa hur energin ska överföras till byggnaderna. Förklara dina skäl för att välja dessa speciella platser.

8. Hittills har kostnaderna för energiförsörjningen inte nämnts. Skulle dina svar bli annorlunda om gruppen endast hade en begränsad summa pengar att spendera på energiförsörjningen?


Så här ser ön ut. Tyvärr är inte bildkvalitén den bästa.


Elevtext

Inga kommentarer: