måndag 27 april 2009

Det moderna samhället behöver omvandla mycket energi

Vårt samhälle är beroende av en säker och tillförlitlig elförsörjning för att fungera. I våra hem behöver vi el till belysning, apparater och uppvärmning (kanske inte så klokt dock). Vi måste omvandla stora mängder energi till el.
Hur kan man göra det?
Tja, med hjälp av en generator, en maskin som omvandlar rörelseenergi till elenergi, ordnar det sig. Varifrån kan vi få rörelseenergin då?

Vattenkraft
Jo, från strömmande vatten. Vid ett vattenkraftverk brukar det finnas en damm. Vattnet i dammen har lägesenergi och när man öppnar dammluckorna och släpper igenom vattnet omvandlas vattnets lägesenergi till rörelseenergi. Vattnets åker genom en turbin, som börjar snurra och sedan sätter fart på generatorn som omvandlar rörelseenergin till elenergi.
Mäktigt

Vindkraft
Vindens rörelseenergi sätter fart på möllorna. En generator omvandlar rörelseenergin till elenergi.

Visst är de snygga?


Kärnkraftverk
I ett kärnkraftverk skjuter man sönder urankärnor med neutroner. Då omvandlas kärnenergin till värme. Man värmer vatten som finns i ett rörledningssystem och när vattnet blir varmt ökar dess tryck och då kan vattnet ledas till en turbin som sätts i rörelse och sedan överförs rörelseenergin från turbinen till en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet. En del kallar detta för världens mest komplicerade sätt att koka vatten.


Forsmark i norduppland.

Solceller

Solceller omvandlar strålningsenergi från solen till elektricitet. Tyvärr är de inte särskilt effektiva.



Det finns en del andra, nyare sätt att få elenergi, men de går vi inte in på än. Vi kommer att gå in på de olika energikällornas (lite olämpligt ord, energiomvandligssätten är kanske bättre?) funktion, för- och nackdelar lite senare. Den här första, snabba genomgången är förberedelse för nästa uppgift, som heter Ön.

Inga kommentarer: