torsdag 23 oktober 2008

Alkalimetaller

Slå gärna upp periodiska systemet på sidan 40 i din kemibok när du läser detta. Då blir det lättare att följa med.
Grupp 1 - Alkalimetallerna
I den här gruppen har alla ämnen en elektron i yttersta skalet. Den kastar de gärna bort så fort de få en chans.
Överst i gruppen hittar vi väte, H. Väte är, som bekant ingen metall, men den har en elektron i yttersta skalet så väte platsar här ändå.

Om du inte redan tittat på filmen här nedanför - gör det nu.

Alkalimetallerna hittar vi under väte i periodiska systemet. De är mjuka metaller som man kan skära med kniv. De reagerar gärna med luftens syre och måste därför förvaras i fotogen. Litium, natrium och kalium har lägre densitet än vatten, så de flyter.

Lägger man en bit litium i vatten reagerar den med vattnet under gasutveckling. Om man tänder på gasen hör man ett "poff" och då förstår man direkt att det är vätgas. Med några droppar BTB kan man visa att lösningen blivit basisk efter reaktionen. Det betyder att det finns hydroxidjoner, OH-.

Gör man samma experiment med natrium får man samma resultat, fast reaktionen blir häftigare. Reaktionen med kalium blir ännu häftigare.

Varför blir reaktionern med natrium häfigare än reaktionen med litium? Varför blir reaktionen ännu häftigare med kalium? Fundera lite på det. Jag återkommer.

Vi kan ju ta och skriva en reaktionsformel för litiums reaktion med vatten:

Li + H2O -> Li+ + H2 + OH-
litium + vatten ->litiumjon + vätgas + hydroxidjon

(Det är väldigt irriterande att reaktionsformlerna blir så fula eftersom jag inte kan sänka ned och höja upp siffror och tecken här på bloggen. Men ni vet hur det ska se ut, eller hur?)

De andra alkalimetallerna reagerar på motsvarande sätt;

Na + H2O -> Na+ + H2 + OH-

K + H2O -> K+ + H2 + OH-

Inga kommentarer: