onsdag 29 oktober 2008

Laboration: Joner kan vandra

Repetition
Vi började med att repetera vilka ämnen/saker som leder ström. Leder en metallsked ström? Ja, det gör den så klart. Leder en plastsked ström? Neeeej! och så vidare. Det var inte svårt. När vi började fundera på hur det är med vatten blev det lite knepigare, men vi redde ut det. Helt rent vatten, som bara består av vattenmolekyler, H2O, leder inte ström. Vattenmolekylen är oladdad och kan inte leda ström. Om det finns joner i vattnet, Na+, Cl-, H+ eller någon annan jon kan man skicka ström genom lösningen. Joner är laddade, + eller -, och kan leda ström.

Förberedelser
Till den här laborationen behöver man använda spänningskub, så vi började med att smyga in i fysiksalen för att hämta några kuber. Jag berättade lite om hur man använder spänningskuben. Man kan ställa in den på växel- eller likström. Vi pratade om att likström går åt samma håll hela tilden, från + till -. Växelström ändrar däremot rikting hela tiden. I vanliga kontakter hemma finns växelström. Hur ofta ändrar den riktning? 50 gånger per sekund ändrar den riktning, 50 Hz. Vi skulle använda likström, så vi ställde in kuben på det.

Eftersom vi skulle använda kaliumpermanganat satte vi på oss skyddsrockar och skyddsglasögon. Sedan kunde vi börja med laborationen.




Kaliumpermanganat, KMnO4, ser ut så här. Det är gnistrande svartlila saltkristaller, väldigt snygga. Tyvärr kommer de inte alls till sin rätt på den här bilden. De var väldigt svårfotograferade. Kaliumpermanganat är en jonförening, K+ och MnO4 -. Kaliumjonen K+ har laddningen +1 och Permanganatjonen, MnO4- har laddningen -1 tillsammans bildar de kaliumpermanganat, som är neutralt, oladdat.

Laboration
Vi klippte en cirka 1,5 cm bred remsa av filtrerpapper, dränkte in den i saltvatten och lade den på ett urglas. Sedan anslöt vi remsan till en spänningskub med hjälp av två krokodilklämmor och två sladdar . Vi kopplade i hop remsan med spänningskuben, slog på den och vred upp spänningen till 20 V. Sedan gick jag runt till alla grupperna och lade en liten hög med kaliumpermanganat mitt på filtrerpappret. Vi väntade i fem minuter och när tiden var ute såg det ut så här:



Det lila hade flyttat på sig.


Nu kan man fundera på:

Vad är lila i kaliumpermanganat? Hur motiverar du det?

Om man tittar noga på bilden ser man att det lila har flyttat sig mot pluspolen. Vilken del av kaliumpermanganatet kan tänkas göra det?

Permanganatjonen, Mno4-!

Varför det? Jo, för den är negativt laddad och dras då mot plus.

+ -> <- -

+ <- -> +

- <- -> -

Dras inget mot minuspolen? Jovisst, kaliumjonerna, K+, dras dit men det syns inte.

Efter undanplockning och disk skrev vi en liten labrapport.

.

Inga kommentarer: