onsdag 6 maj 2009

Kärnkraftverk

Jag tog hjälp av OH-projektorn och gick igenom hur ett kärnkraftverk fungerar. I ett kärnkraftverk skjuter man sönder urankärnor med en neutroner. Detta ger värme, klyvningsprodukter och för varje träffad urankärna frigörs tre neutroner. Dessa skjuter sönder andra urankärnor och kedjereaktionen är igång.



Det blir fler och fler neutroner som far runt och skjuter sönder urankärnor. Om man inte kontrollerar det kommer värmen att stiga väldigt mycket och i värsta fall blir det en härdsmälta och reaktorn kollapsar. För att förhindra detta har man styrstavar som man kan sänka ner i reaktorn. Styrstavarna absorberar (=tar upp) neutroner och kontrollerar på så sätt förloppet.

Radioaktiv strålning uppstår i ett kärnkraftverk och radioaktiva sopor. Vad ska man göra av dem? Skjuta upp dem i rymden? Nej, raketen kan ju explodera (som rymdfärjan Challenger gjorde). Ska man dumöpa avfallet i havet då? Ehh? Nej, nej, nej. Förklaring överflödig. Vad gör vi då? Jo, vi kapslar in det och gräver ned det. Tja, gräver är väl inte rätta ordet, snarare är det så att vi spränger och borrar oss ned i vårt urberg. Vi såg en film om detta. I filmen berättade de också att det finns nya metoder att bearbeta det radioaktiva avfallet, så att det inte är radioaktivt i hundratusen år utan i några tusen år i stället.

Inga kommentarer: