tisdag 13 januari 2009

Befästa nya kunskaper
Förra lektionen dök det upp en del nya ord och begrepp. De behövde befästas så därför delade jag ut ett repetionspapper som jag tillverkat. Facit finns här. Vi gick igenom hela övningspappret och det verkade som att ni förstod vad det handlade om.

Korrosion
Metaller som är i kontakt med förorenad luft och surt regnvatten påverkas, de korroderar (= fräts sönder). De ädla metallerna har mycket stor motståndskraft mot korrosion, de oädla korroderar däremot snabbt. Titta på sidan 16 i kemiboken, MIX3. Där kan du läsa om varför man inte bör använda järnspik till ett koppartak. Det blir nämligen ett galvaniskt element när fukt (surt regnvatten) tränger in mellan spik och plåt. Koppar är ädlast och påverkas inte. Järnet, som är oädlast, kommer att bilda joner och lösas upp. För att ett galvaniskt element ska fungera måste vätskan mellan metallerna (elektrolyten) innehålla joner. Joner leder ström.

Övning
Vi övade bland annat på att skriva reaktionsformler för till exempel zink i järnjonlösning och nickel i kopparjonlösning. Det gick bra. Övningsuppgifterna hittar du på sidorna 66-67 A1-A5 i MIX 3.

Inga kommentarer: