måndag 1 december 2008

Korta kommentarer till målbeskrivningen, G-delen

Korta kommentarer till målbeskrivningen
G-delen

  • Arvets och miljöns betydelse för utvecklingen av våra egenskaper.
Ofta spelar både arvet och miljön roll för hur våra egenskaper utvecklas.
Jag tar ett exempel om längd. En person kan ha anlag för att bli lång i sin arvsmassa, men om personen inte får tillräckligt med mat eller utsätts för kraftig stress under sin uppväxt kommer han/hon inte att bli så lång som han/hon hade kunnat bli.
Ett exempel från växtriket kan ju inte skada. Om vi har två genetiskt identiska tallar och låter den ena slå rot inne i en skog och den andra på en blåsig strand, kommer de inte att se likadana ut, trots att deras gener är identiska. Tallen som växt i skogen kommer att vara rak, smal och lång, medan tallen som växt på stranden blir sned, knubbig och kort på grund av den hårda miljön.


  • Exempel på egenskaper som helt bestäms av arvet och egenskaper som bestäms av arv och miljö.
Egenskaper som påverkas av arvet: hårfärg, ögonfärg, tunna läppar, hårfästes form, och blodgrupp.
Egenskaper som påverkas av arvet och miljön: temprament, solbränna, kroppsstorlek, intelligens, och hur fort man kan springa.



  • Kromosomernas uppbyggnad
Titta på sidan 357 i Spektrum Biologi. Där finns en fin bild med bildtext.



  • En gen är en del av DNA-molekylen.
Titta på bilden här nedanför. Liknande bilder har du sett ganska många gånger nu, eller hur? (Gen heter gene på engelska.) Läsning på sidan 358 i Spektrum Biologi passar bra till denna punkt.



  • Dominanta och recessiva anlag
Dominanta anlag "vinner" över recessiva. Om man har ett anlag för bruna ögon och ett anlag för blå ögon kommer man få bruna ögon. Analget för bruna ögon är dominant. Dominanta anlag skrivs med stor bokstav.

Recessiva anlag "förlorar" mot dominanta. För att ett recessivt anlag ska kunna slå igenom krävs det att det finns i dubbel uppsättning. Det krävs att man har två anlag för blå ögon för att man ska få blå ögon. Recessiva anlag skrivs med liten bokstav.


  • Hur könet ärvs
Könskromosomerna
XX = ficka
XY = pojke

Äggen innehåller alltid en X-kromosom (kvinnor har ingen Y-kromosom). Hälften av spermierna kommer att innehålla X-kromosomer och hälften Y-kromosomer. Om en spermie med en X-kromosom vinner simtävlingen får det befruktade ägget uppsättningen XX = flicka. Om en spermie med en Y-kromosom vinner simtävlingen får det befruktade ägget uppsättningen XY = pojke.


  • Mutation är en förändring i arvsmassan
Om mutationen inträffar i ett ägg eller i en spermie kan den förändrade genen föras vidare till senare generationer. Mutationer kan orsaka ärftliga sjukdomar.

Om mutationen uppstår i en vanlig kroppscell kan den inte ärvas vidare, men den kan ändå orsaka sjukdom, till exempel cancer.


  • Mutationer kan orsaka cancer
Läs punkten här ovanför. Mutationer kan göra att en frisk cell blir en cancercell. Då har generna som kontrollerar celldelningen förändrats så att celler delar sig snabbt och okontrollerat.



Inga kommentarer: