tisdag 9 september 2008

Arbete

Först antecknade vi i skrivhäftet:

Ett arbete uträttas när en kraft övervinns och föremålet flyttas i kraftens riktning.

Vad betyder detta? Hmm..
Ja, först måste man erinra sig hur det var med massa, tyngd, och krafter.


Massa
Anger hur mycket materia något består av. Massa mäts i kilogram, kg och är alltid den samma oavsett var föremålet befinner sig.

Tyngd
Du känner att jorden drar dig mot marken. Kraften som drar oss mot jorden kallas tyngdkraften. Ju större massa du har desto större är tyngdkraften. Om din massa är 54 kg kommer jorden att dra ned dig med en kraft på 540N. Din tyngd är alltså 540N.


Ett föremåls massa ändras inte, (om man inte karvar bort en bit eller gör något annat i den stilen) men ett föremåls tyngd kan göra det. Tyngden beror nämligen på vilken planet du befinner dig. Om du befinner dig på månen har du samma massa som på jorden, till exempel 54 kg. Din tyngd kommer däremot bara att vara 90 N eftersom månens dragningskraft bara är en sjättedel av jordens. 540/6 =9



  • Krafter mäts i Newton. En Newton (1N) är ungfär lika med jordens dragningskraft på 100 gram.


  • En vikt med massan 1 kg har tyngden 10 N. Ett föremåls tyngd är lika med jordens dragningskraft på föremålet.


  • Det blir friktionskrafter när ett föremål glider mot ett annat. Friktionskraften håller emot när man till exempel släpar något över ett golv.


  • Vi antecknade och ritade i skrivboken.


    Prydliga anteckningar

    Nu var de flesta redo att börja fundera på detta igen:


    Ett arbete uträttas när en kraft övervinns och föremålet flyttas i kraftens riktning.

    Jag visade några exempel på arbete med hjälp av min nyckelknippa och annan rekvisita.

    Här nedanför ser vi två exempel på arbete.

    En man lyfter en låda rakt upp. Han övervinner tyngdkraften. Han förflyttar lådan lodrätt och eftersom också tyngdkraften verkar lodrätt räknas detta som arbete.


    Nu har mannen övergått till att släpa en låda. Han övervinner friktionskraften (som alltid stretar åt motsatt håll ovasett vart man vill släpa sina grejer). Han förflyttar lådan vågrätt och eftersom också friktionskraften verkar vågrätt räknas detta som arbete.
    Detta är inte arbete
    Om man står still och håller i en låda utförs inget arbete. Visserligen är det jobbigt, men eftersom ingen förflyttning sker räknas det inte som arbete.
    Men om man kånkar runt på lådan då? Då sker ju ej förflyttning. Ja, det gör det, men förflyttningen måste vara i samma riktning som kraften för att ett arbete ska utföras. Så är det inte i det här fallet. Tyngdkraften på stenen är riktad rakt nedåt, och i det här fallet sker förflyttningen vågrätt (rakt fram ).
    Beräkning av arbete
    Det är lätt att beräkna arbete. Så här ser formeln ut:
    Arbete = Kraft * Sträcka
    Nm = N * m
    När man ser formeln förstår man varför enheten för arbete är Nm (Newtonmeter).
    Man måste dock se upp med några saker när man beräkna arbete.
    • Se till att sträckan är angiven i meter. Om den inte är det, gör om den till meter.
    • Välj rätt sträcka. Tänk på att kraften och sträckan måste ha samma riktning.
    Nu passade det bra med lite övningsuppgifter. Jag hade kopierat upp arbetsbladet här nedanför och även gjort en stordia på den. Då kunde vi räkna de första uppgifterna tillsammans och reda ut ett och annat som fortfarande var oklart.
    Sedan var ni mogna för räkning på egen hand:
    Alla hann inte klart med alla uppgifter, men försök göra klart dem hemma. Jag delade ut facit på små lappar så att ni kan kontrollera om ni gjort rätt.

    Inga kommentarer: